Alles wat je aandacht geeft groeit……

We hebben in het verleden al eens een blog over aandacht geschreven, maar zoals men zegt je kunt er niet genoeg van krijgen daarom nogmaals hierover een blog.

Aandacht we hebben het allemaal nodig en wij zijn meestal in staat om het te geven. Is het zo dat de een meer aandacht nodig heeft dan de ander?. Ik geloof het niet, de een eist het misschien meer op dan de ander maar alles wat leeft mens of dier heeft aandacht nodig. Wij als mens zullen waarschijnlijk niet zo snel als dieren naar een ander toe lopen en zeggen, kun jij mij wat aandacht geven want ik heb het even nodig. Dat is wat dieren zo mooi doen, ze kruipen bij je op schoot, geven je een lik over je gezicht of lopen langs je been heen als ze wat aandacht van je willen. Wij als mens geven onze behoefte van aandacht anders aan, we kleden ons mooi of speciaal zodat we een compliment kunnen ontvangen. Of gaan een gesprek aan en vragen in het gunstigste geval om de aandacht die we nodig hebben, geven non-verbaal onze behoefte aan door tegen iemand aan te kruipen, zetten misschien reacties op social media die om aandacht vragen, noem maar op. Er wordt nogal eens gezegd dat men vraagt om negatieve aandacht maar er bestaat geen positieve óf negatieve aandacht. Hetgeen wat bestaat is de aandacht waaraan men behoefte heeft, en deze kan wel eens op een negatieve manier worden ervaren.

Krijgen we ook altijd de aandacht die nodig is? En is men ook altijd in staat om te zien welke aandacht iemand dan nodig heeft. Het is mooi als men de gave heeft om te zien wat iemand nodig heeft en daar dan in kan voorzien, maar dat is niet iets vanzelfsprekend. Als men behoefte heeft om dieper te gaan dan de gebruikelijke gesprekken en de specifieke aandacht waaraan behoefte is en dit kan niet door een partner, vriend of vriendin worden beantwoord? Dan is het misschien beter om die specifieke aandacht te zoeken bij een coach, psycholoog of een ander die geschoold is op dat gebied en te zien of je met hulp wel de aandacht van je omgeving kunt krijgen.

We kunnen heel veel aandacht aan iets of iemand schenken maar dat wil nog niet zeggen dat we dat ook terug krijgen of terug mogen verwachten.

Het moet ook een beetje in je zitten om aandacht te geven en attent te zijn. Hoeveel mensen vergeten niet iemands verjaardag terwijl die persoon wel belangrijk voor diegene is, of heeft aandacht voor die zieke collega, vriend of vriendin. Het is mooi als je aandacht krijgt maar zeker niet vanzelfsprekend. Vele relaties zijn al gesneuveld omdat het van één kant aan aandacht ontbrak.

Aandacht, het is een levensbehoefte.

Alles wat je aandacht geeft groeit en het mooie kan zijn dat je dit in welke vorm dan ook terugkrijgt.

Wat geef jij aan aandacht en welke aandacht heb jij nodig?

Margot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.