Moederdag….. Is Moederdag ook Stiefmoederdag ….

Morgen is het weer zover, Moederdag. Bij mij komt, omdat ik ook wekelijks met Stiefgezinnen te maken heb, de volgende vraag naar boven. Is Moederdag ook een dag die je kunt vieren met je Stiefmoeder?

Deze speciale dag, die in veel landen wordt gevierd en die in het teken staat van het verwennen van moeder. Ontbijt op bed, (zelfgemaakte) cadeaus en zij hoeft die dag geen huishoudelijke taken te doen. Misschien lekker samen uit eten of aan de BBQ. Een dag waarin de moeder in het zonnetje wordt gezet in ieder geval. Maar wat betekent dit voor een kind in een samengesteld gezin?

Natuurlijk is deze op moederdag bij moeder (dit wordt meestal in het ouderschapsplan vastgelegd) en wil moeder misschien dat het meegaat naar oma.
Op school is er een cadeau voor mama geknutseld, maar meestal niet voor stiefmoeder.
Is het vanzelf sprekend dat als een kind in een samengesteld gezin woont dat deze dan thuis ook een cadeau gaat knutselen voor stiefmoeder?
En moet zij op moederdag ook nog langs vader en stiefmoeder om stiefmoeder en papa tevreden te houden?

Waar moederdag een ontspannen dag voor moeder is, wordt het een dag vol verplichtingen en stress voor het kind.
En Is dat wel wat we willen?

Een stiefmoeder is geen biologische moeder, maar zorgt in veel gevallen ook voor het kind of kinderen van haar partner. Maar het kind heeft maar 1 moeder waar ze de  belangrijke bloedband mee heeft.
Hierover is geen discussie mogelijk.

Helaas is het nog vaak zo dat het kind, de kinderen moeite hebben met hun stiefmoeder.
Ondanks dat de stiefmoeder misschien ook graag een band met het kind wil opbouwen is dit niet altijd mogelijk. De wil moet er van beide kanten zijn.
Gelukkig ken ik vanuit privé en zakelijk oogpunt ook voorbeelden dat het vanzelfsprekend is dat Moederdag ook gevierd wordt bij de Stiefmoeder omdat er een fijne band is ontstaan tussen de stiefmoeder en het kind.

In een samengesteld gezin is het ook belangrijk dat er nieuwe tradities ontstaan.
Zo ken ik samengestelde gezinnen waar op een ander moment in het jaar stiefmoederdag wordt gehouden en deze op dezelfde wijze gevierd wordt als de moederdag.
Als je als stiefkinderen en stiefmoeder een goede band hebt, zijn er tal van manieren om daar wat extra aandacht aan te geven.
De meningen zijn verdeeld, de een zegt laat moederdag voor moeder zijn en weer anderen pleiten juist ervoor om ook dit, als de band het toelaat, stiefmoeder ook in het zonnetje te zetten met Moederdag.

Je kunt het natuurlijk invullen zoals je zelf wilt, maar misschien is het ook goed om de verwachtingen hierin niet te hoog te leggen.

Op welke wijze gaan jullie hiermee om en wil je als stiefmoeder ook de aandacht die de moeder met Moederdag krijgt…..

Margot Nollet

Avvenire Coaching & Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.