Bij welke reorganisatie werk jij …..

Ben jij, net als vele anderen, wel eens in deze situatie geweest? De afgelopen maanden ben ik als mediator diverse keren betrokken geweest bij de ontbinding van een arbeidsovereenkomst of een arbeidsconflict.

Soms vanwege een reorganisatie maar ook in situaties van verstoorde arbeidsverhoudingen.

Meestal is het zo dat de (voormalig) werkgever goed is voorbereid op de veranderende situatie. HR is betrokken, de OR  vanwege de adviesaanvraag bij een reorganisatie en vaak bestaat er ook al enige ervaring met dit soort trajecten.

Maar hoe is dit voor de betrokken medewerker? Is deze voorbereid op het naderende onheil? Want zo wordt het toch vaak ervaren, als iets wat ongevraagd op je afkomt en waar je door in paniek raakt. Allerlei vragen komen er op je af:

  • Wat betekent dit precies voor mij
  • Waarom ik
  • Kom ik wel weer aan het werk
  • Wat zijn de financiële consequenties
  • Wat zal men van me denken nu ik werkloos ben
  • Hoe ga ik zelf om met schaamte
  • Welk proces ga ik nu in

Een heftige ervaring! Niet voor niets wordt het verlies van een baan als een zeer impactvol life-event gezien.

Het zet je hele wereld op zijn kop en het rouwproces treedt in werking.

Als mediator ben ik vanuit onze praktijk uiteraard bekend met deze vragen, verschijnselen van onbegrip, woede en onzekerheid. Maar toch is iedere situatie weer anders. Vooral ook omdat ieder mens uniek is en dit op eigen wijze doorleeft.

Toch bestaat er ook een grote gemene deler in dit soort situaties en dat is dat de betrokkene er volledig “ingezogen” wordt. Dat men de verschillende aspecten niet meer kan overzien. Vanuit emotie, ontluistering en onzekerheid. Maar ook vanwege gebrek aan kennis over deze kwesties. Men heeft zelf geen HR-afdeling om op terug te vallen.

Natuurlijk zijn er het gezin, de familie, vrienden, soms ook lotgenoten en collega’s die steun bieden. Maar vaak wordt er door hen ook aangesloten bij boosheid, teleurstelling en onbegrip. Vanuit liefde en loyaliteit.

Wat er nodig is , is overzicht. Iemand met een helikopterview, iemand die het geheel kan overzien. Die geen emotionele lading voelt bij hetgeen er speelt. Er met een professionele en deskundige blik naar kan kijken. iemand die rust kan brengen, orde in de chaos die wordt gevoeld, helderheid kan verschaffen om van daaruit de juiste volgende stappen te kunnen zetten.

Vanuit Avvenire kunnen wij deze ondersteuning bieden.

Mocht jij in zo’n situatie terechtkomen, schroom dan niet om me te benaderen. 

Ik help je graag.

Marcel 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.