Alles geregeld voor de vakantie ….?

De eindexamens zitten erop, de herexamens achter de rug, de schoolkampen aan het einde van het schooljaar zijn aanstaande. Op het werk is de vakantie en de bijbehorende plannen steeds vaker onderwerp van gesprek.

Heerlijk idee om straks even de boel achter ons te laten en te genieten van een andere omgeving, in Nederland of over de grens. Met partner, gezin, familie, vrienden etc. Maar voordat het zover is zijn er uiteraard de voorbereidingen. Vaak ook al wel routine omdat het niet de eerste keer is dat we op vakantie gaan. Maar het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat dit de eerste keer is dat je in een andere samenstelling met vakantie gaat. Bijvoorbeeld omdat je niet meer samen met je partner bent en daardoor alleen met de kinderen gaat.

En juist dit laatste vraagt een extra stuk voorbereiding! Aan de grens wordt tegenwoordig strenger gecontroleerd om mogelijke kinderontvoeringen te voorkomen. Door deze strengere controles is het van groot belang om als gescheiden ouders voorbereidingen te treffen. Met name wanneer het kind een andere achternaam heeft dan die van de meereizende ouder. Kinderen moeten sowieso een eigen reisdocument hebben als ze op vakantie naar het buitenland gaan, een ID-kaart of een paspoort.

Een vakantie valt binnen de uitoefening van het gezag/omgang. De ouder die op dat moment de omgang heeft dient wel de andere ouder hierover te informeren en deze dient toestemming te geven.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland.html

Dit formulier kan de thuisblijvende ouder invullen en ondertekenen en vervolgens meegeven. Ook een kopie paspoort van de ouder die toestemming geeft is nodig. Daarnaast kan aan de grens ter controle om verdere stukken worden gevraagd en is het dus verstandig om ook deze mee te nemen:

  • een recent uittreksel uit het Gezagsregister (indien van toepassing) en/of een uitspraak van de rechter waarin de omgang is vastgesteld;
  • een uittreksel van het kind uit het bevolkingsregister en/of geboorteakte;
  • het ouderschapsplan;
  • eventueel kopie van het retourticket van het kind.

Belangrijk is het om ook nog na te gaan of er aanvullende eisen worden gesteld o.b.v. de nationale wetgeving van het vakantieland.

Het kan voorkomen dat er door een ouder geen toestemming wordt gegeven om naar het buitenland te gaan. Dan kan de ouder die de toestemming nodig heeft een advocaat inschakelen om via de rechter vervangende toestemming te vragen. Zoals je ziet komt er nogal wat bij kijken en is het van belang om deze dingen op tijd te regelen.

Mocht er naar aanleiding van dit blog vragen bij je opkomen, schroom dan niet om contact op te nemen. Het zou vervelend zijn wanneer er aan de grens problemen ontstaan of oponthoud.

Ik wens eenieder een fijne en zorgeloze vakantie.

Marcel – Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.