Vakantie samengesteld gezin…wees onbevangen….

 


De vakanties staan weer voor de deur en we trekken er in Nederland met zijn allen weer massaal op uit. Naar de kust, de bergen of naar de bossen. Vakantie gaan we vieren en misschien zelfs deze vakantie wel voor het eerst met jullie nieuwe samengestelde gezin.

Kinderen van de moeder worden misschien wel samengebracht met de kinderen van haar nieuwe vriend. Gezellig met zijn allen op pad, met ieder zijn of haar eigen wensen, gewoontes en behoefte aan aandacht of juist vrijheid. Hoe spannend is dit niet voor de verliefde ouders, en er doemen wel heel veel vragen op.
Gaat het allemaal werken met elkaar? Kunnen we iedereen dat geven wat we zo graag willen? Wordt het gezellig en accepteren de kinderen elkaar? Vermaken zij zich net zo goed als ze vroeger deden in het kerngezin? Gaan ze hun vader of moeder niet missen en vinden ze mij of mijn vriend wel leuk genoeg. Pffff het duizelt nu al van de vele vragen, en wat een grote taak nemen ouders op hun schouders zeg.

Iets wat vroeger vanzelfsprekend is moet nu goed aangepakt, uitgedacht en besproken worden. Niets liever willen we dat er straks terug gekeken kan worden op een heerlijke vakantie met veel vreugde, vriendschap en zonneschijn. Je denkt misschien bij het lezen van dit alles: “wat een gedoe allemaal, ik denk dat ik lekker thuis blijf dan rust ik meer uit en kunnen we allemaal doen wat we willen!!”.
Het zou te makkelijk zijn en zeker niet goed voelen. Ik zeg: “stap die vakantie in en ga het aan met elkaar. Leer elkaar in een ontspannen omgeving kennen, sta vol open voor nieuwe dingen, durf zaken en irritaties met elkaar in alle openheid te bespreken en krop hierdoor niet als een snelkookpan op.

Geef de kinderen de tijd om aan het nieuwe gezin te wennen; tijd gunnen betekent bijvoorbeeld niets opdringen. Neem als ouder af een toe ook eens extra de tijd met je eigen kind(eren). Met een open mind, zonder op te dringen en ruimte te laten voor ideeën die voor jou of jouw kinderen niet bekend zijn. Vergeet ook niet om met de andere achterblijvende ouder goede afspraken te maken over contactmomenten. Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie en weet ons te vinden. Enjoy……”.

Margot Nollet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.