“The world is full of lonely people afraid to make the first move”

Deze zin hoorde ik in de film Green Book. Prachtige film overigens, maar ik wil het nu over de titel van mijn blog hebben.

We lezen, horen en zien het steeds vaker voorbij komen, de eenzaamheid stijgt in Nederland. Eigenlijk wel heel erg triest. Wonen we met zoveel mensen op zo’n klein stukje aarde en zijn er toch zoveel onder ons eenzaam. Eenzaamheid is afschuwelijk, iedereen weet wel waar ik nu over schrijf denk ik. Gelukkig is het voor velen van ons niet aan de orde.

We kunnen ons natuurlijk op vele manieren eenzaam voelen. Dat kan zijn in de relatie omdat je elkaar niet meer zo goed aanvoelt en/of begrijpt. Of in een volle kamer tijdens een feestje waar je geen aansluiting vindt met een juiste gesprekspartner. Dat vele mensen om je heen al overleden zijn en je niet meer in staat bent om nieuwe contacten te leggen of zoals in de titel genoemd, dat je door ruzie of doordat je elkaar uit het oog verloren bent elkaar niet meer ziet.

Hoe moeilijk is het niet om na een heftige ruzie of radiostilte weer contact te leggen. Is hetgeen wat de ander over of tegen je gezegd of niet voor je gedaan heeft, groter dan de stap om de relatie weer te herstellen? Veel programma’s op TV zijn al gewijd om relaties tussen mensen te herstellen. Echt zonde dat er door misverstanden hele families uit elkaar vallen, of jarenlange vriendschappen kapot zijn en er dus geen contact meer is. En geen contact met mensen die je dierbaar zijn brengt dan dat vervelende gevoel van eenzaamheid.

Helaas het komt nog teveel voor dat mensen eenzaam zijn omdat ze de eerste stap niet zetten of durven te zetten. Laten we dit besef ook eens hebben en wat vaker over dingen heen stappen en proberen met elkaar zo te leven dat er ook op dat vlak wat minder eenzaamheid bestaat…. Ik weet makkelijk gezegd dan gedaan, maar laat het gevoel van eenzaamheid verdringen door het contact te herstellen….

Margot Nollet   Avvenire Coaching en Mediation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.